Tidsresenärens anmärkning

Tidsresenärens anmärkning

Den farfar paradox säger att en person går tillbaka i tiden och dödar hans farfar innan farfar har möjlighet att skaffa barn. Detta skulle innebära att tidsresenär inte kunde ha fötts resultera i hans paradoxala existens. Denna paradox är ofta lösas genom en teori där vi antar att vi kan hamna i olika universum beroende på de åtgärder vi vidtar.

För att förstå detta flera universum teori bättre kan vi titta på följande enkla exempel. Antag en person är vid ett vägskäl med möjlighet att vända till vänster, sväng höger, eller gå rakt. När du har valt de åtgärder vi befinner oss i en av tre olika parallella universum. Varje universum är resultatet av den person att välja ett av de tre ovan nämnda åtgärderna. Denna teori är naturligtvis sammanflätade med kausalitet.

Nu för paradoxen … Tänk dig följande scenario: En person skriver en anteckning som registrerar deras nuvarande geografiska läge, datum och tid. Tonen säger vidare, “om jag någonsin har tillgång till tidsresor, kommer jag tillbaka till platsen och tiden noteras.” Nu personen väntar för att se om en kopia av sig själva verkar. Om i själva verket personen inte återkommer kan det vara redan dragit slutsatsen att tidsresor kan existera! Om personen inte återkommer, så kan man dra slutsatsen att tidsresor inte existerar och därmed tonen kan förstöras eftersom det kommer att vara till någon nytta i en värld utan tidsresa! Men hur kommer den personen vet var (eller när) att återvända om de förstörde tonen?

Denna paradox ger en inblick i flera universum teorin genom att paradoxen endast uppstår om anteckningen förstörs efter den tidpunkt då personen är tänkt att återvända. Om noten skulle förstöras innan den kritiska tidpunkt, då vi inte kan sluta något eftersom det inte skulle bli känt om det inte finns en tidsresenär beror på tonen förstörelse eller det faktum att tidsresor inte existerar. Om, å andra sidan, är tonen förstörs efter den kritiska tidpunkt då vi kan (under flera universum antagandet) slutsatsen att avsaknaden av en tidsresenär var i själva verket, på grund av att det är omöjligt att tidsresor. Detta beror på att antagandet av flera universum berättar att det finns ett universum där personen hålls anteckningen. Den person som förstör noteringen före den kritiska tidpunkt är redan i en gren av trädet universum som utesluter tiden resenärer återvänder.

Posted by PER – Per är en heminredning konstruktion arkitekt och resa ofta. Hoppas du kommer att njuta av den här bloggen.